Osobně jsem se s tímto nápadem poprvé setkala v roce 2012, tj. až po 4 letech pravidelné konzumace zelených potravin. Tehdy to napadlo moji kamarádku Míšu, která
s "plným nosem" bojovala prakticky celý život. Většinou se snažila zvládnout to bez
jakéhokoliv léčení, ale v té době to bylo už natolik nesnesitelné, že si
zakoupila v lékárně Nasivin. Bohužel zjistila za necelý týden, že na něm
začíná být závislá (tj. mnohem dříve, než píšou v příbalovém letáku). Napadlo jí tedy lahvičku s kapátkem využít, nicméně místo zakoupených
kapiček do ní odlila každé ráno trošku z namíchaného ječmene, který pila.
A
světe div se, ono to opravdu zabralo. Během pár dní začala cítit, že nos se
uvolňuje, navíc měla pocit, že mizí i "zastydlá rýma", se kterou se jinak velmi
těžko bojuje. Sliznice se přitom nijak nepoleptaly, ale naopak zahojily. Kombinace protizánětlivého chlorofylu, zásaditého pH a přírodního antibiotika chlorellinu tedy opět zafungovala :-)
Od té doby si na Míšu vzpomenu při každé rýmě. Máme doma schovanou pipetu z dětského sirupu a při rýmě ječmen úspěšně aplikujeme. Chce to hodně zaklonit hlavu, aby se dostal i do dutin. Když jí otočíte na stranu, většinou začnete cítit také velmi příjemné "popraskávání" v uších. (Jakákoliv tekutina aplikovaná do bolavých uší by byla problém, ale takto zevnitř jde o skvělou prevenci zánětu středního ucha).
A pokud vím, hodí se ječmen dobře také do konvičky na vyplachování nosu.
Co dodat?
Snad jen přání, abyste tento tip nemuseli vůbec využívat.
Ale kdyby přecejen, pak budete připraveni :-)
Hodně zdraví,
Marcela