Objevují se totiž doporučení, že zelené potraviny by se neměly společně s vitamínem C konzumovat, protože cituji: "ten některé účinné látky deaktivuje". Tyto články jsem si také dohledala, ale v žádném z nich jsem nenašla zdůvodnění ani odkaz na nějakou studii.
Ještě bych možná pochopila varování před izolovaným vitamínem C v nějakém "vitamínovém separátu", ale v případě dalšího komplexního zdroje např. citrusů bych se opravdu současné konzumace nebála. U izolovaných vitaminů je hodinový odstup od zelených potravin na místě (stejně jako u léků). Při pravidelné konzumaci ječmene a chlorelly min. v preventivních dávkách je ale další doplnění vitamínu C stejně většinou zbytečné.
Také předpokládám, že pokud by nějaké nebezpečí současné konzumace citrusů a zelených potravin skutečně existovalo, pak by ho výrobce Green Ways, který se zeleným potravinám věnuje opravdu dopodrobna, už dávno publikoval. Naopak zveřejnil různé recepty studené kuchyně (polevy, pesta, pomazánky), které zelené potraviny s citronem kombinují…
A pokud se přesto vzájemného ovlivnění chlorelly a citrusů obáváte, pak je konzumujte s hodinovým odstupem a problém je vyřešen :-)
Další otázky se týkají možnosti předávkování vitamínem C při konzumaci zelených potravin
Ječmen a chlorella jsou opravdu "jen" komplexní zdravé potraviny, do kterých nebylo nic přidáno ani ubráno a prakticky se nelze jimi předávkovat, jako je tomu např. u bylin a izolovaných vitamínů.
Přestože nemám ráda rozklad potravin na jednotlivé složky, neboť si myslím, že je zavádějící, uvedu zde průměrná množství vitamínu C v zelených potravinách Green Ways:
Chlorella - 0,022 mg na g
Ječmen - 0,183 mg na g
(Zdroj: Standardy kvality GW, březen 2023)
Doporučená denní dávka vitamínu C je 80-100 mg/den a za horní bezpečnou hranici se považuje při dlouhodobém užívání dokonce 2000 mg. Předávkování se tedy opravdu bát nemusíme...
Zajímavá je i opačná otázka. Jak to, že zelené potraviny postačují, když uvedená množství neodpovídají oné tzv. doporučené denní dávce? Vysvětlení najdete v článku Komplexní zelené potraviny vs. Vitaminové separáty
Závěrem: Někdy mi připadá, že si konzumaci zelených potravin děláme zbytečně složitou. A některá ničím nezdůvodněná doporučení na Internetu nás dokážou jen zbytečně zviklat :-( Na sobě a svém okolí vidíme, že dlouhodobá konzumace zelených potravin skutečně zlepšuje imunitu a nijak neškodí. A o tom, že zdravá strava toto umí, asi není potřeba dále diskutovat :-)
Přeji Vám hodně zdraví!
Marcela